Hoe maak je jaloezieën schoon

Als je jaloezieën in huis hebt, is het belangrijk om ze schoon te houden. Jaloezieën kunnen veel stof en vuil ophopen, vooral als ze in de keuken hangen. Zorg er dus voor dat je jaloezieën regelmatig schoonmaakt, zodat ze er mooi blijven uitzien. Weet je niet hoe je jou jaloezieën schoon moet maken en ben je hier bang voor? Niet nodig! Volg onze tips en je houten jaloezieën zijn in een mum van tijd weer schoon.

Voorbereiding jaloezieën schoonmaken

Voordat u houten jaloezieën gaat schoonmaken, kunt u ze het beste zo sluiten dat de lamellen elkaar overlappen. Zo kun je overal makkelijker bij. Houd ook een plumeau, doek, spons of stofzuiger bij de hand. Zijn de lamellen dicht? Mooi! Volg dan de volgende stap

Jaloezieën stofvrij maken

Bij het schoonmaken van jaloezieën en rolluiken zijn er twee dingen die u echt in gedachten moet houden: afstoffen en stofzuigen.

U moet uw jaloezieën regelmatig afstoffen om ze er fris uit te laten zien. U kunt hiervoor een stofdoek of een Swiffer gebruiken. Pak elke jaloezie één voor één vast en veeg het stof er voorzichtig af.

Als u liever met de stofzuiger werkt, gebruik dan zachte borstels als hulpstukken, zodat u de lamellen niet beschadigt. Zet uw stofzuiger op de laagste stand en begin bovenaan elke lamel. Ga voorzichtig over elke lamel met het borstelhulpstuk.

Reinigen met een vochtige doekje

Een van de meest voorkomende misvattingen over jaloezieën is dat ze te delicaat zijn om schoon te maken. Maar het zal u misschien verbazen dat jaloezieën wel degelijk met water kunnen worden schoongemaakt!

Hiervoor kunt u een lauw sopje maken met bijvoorbeeld allesreiniger. Wij adviseren een rubberen spons te gebruiken, tenzij er veel vlekken en vuil op de lamellen zitten. Gebruik in dat geval bij voorkeur een schone, zachte doek om ze voorzichtig af te nemen.

Maak alle kanten van je jaloezieën schoon, ook de zijkanten

Als u uw jaloezieën schoonmaakt, vergeet dan niet de hoeken. Als je er niet direct bij kunt, gebruik dan een oude tandenborstel om ze schoon te maken.

Zorg ervoor dat u beide kanten goed schoonmaakt, maar ook de zijkanten! De voorkant is het gemakkelijkst om mee te beginnen, maar als die klaar is, ga je verder met de achterkant van je jaloezieën.

Als alles is schoongemaakt, is het tijd voor een grondige stofzuigerbeurt van alle oppervlakken die tijdens dit proces door stof of vuil zijn aangeraakt.

Je Jaloezie droog maken

Bij het schoonmaken van houten jaloezieën en luiken moet u voorzichtig zijn met uw watergebruik. In feite kunt u een lamel nat maken, maar pas op dat u niet te veel water gebruikt. U wilt natuurlijk niet dat de houten lamellen opzwellen of kromtrekken wanneer u op maat gemaakte jaloezieën in huis heeft. Wees dus zuinig met water en zorg ervoor dat de houten lamellen na het schoonmaken goed gedroogd worden met een droge doek.

Je jaloezie uithangen na het drogen

Nadat je je jaloezieën hebt schoongemaakt, moet je ze goed te drogen hangen. Je wilt niet dat ze nat zijn na het schoonmaken, want dan kan er schimmel en meeldauw in de jaloezieën groeien.

Kunststof en aluminium jaloezieën schoonmaken

Afstoffen kan een goede manier zijn om uw jaloezieën schoon te maken, maar het is niet altijd de beste optie. Als u hebt geprobeerd af te stoffen en nog steeds vlekken of strepen ziet, is het tijd voor een grondiger reiniging. Dit type reiniging geldt zowel voor kunststof jaloezieën als voor aluminium jaloezieën. Het schoonmaken van houten jaloezieën wordt later in deze blog besproken.

Om je kunststof of aluminium jaloezieën schoon te maken, kun je gewoon een sopje maken met afwasmiddel of allesreiniger. Pas alleen op dat je geen bijtend middel gebruikt, dit kan aantasting van de jaloezie veroorzaken. Bevochtig een washandje of doekje met dit sopje en neem de lamel tussen duim en wijsvinger. Met een horizontale wrijvende beweging maakt u de lamel gemakkelijk schoon. Voor lastige plekken kunt u een oude tandenborstel gebruiken. Veel water gebruiken is niet nodig, als het doekje vochtig is moet het voldoende zijn. Niet te veel water gebruiken is belangrijk voor de laatste stap: het drogen van de lamellen.

Informatie
Deluxegordijnen

Plissegordijnen met magneestrip

Als u op zoek bent naar een raambekleding die uiterst eenvoudig te installeren is, dan zijn de plisségordijnen en magneetstrips perfect voor u. De jaloezieën kunnen heel gemakkelijk op het glas worden geplakt en passen daardoor perfect. Ze zijn uitermate geschikt voor kunststof kozijnen. Ook houten en aluminium kozijnen zijn geschikt om in het frame te klikken waarin de top down bottom up gordijnen zijn verwerkt.

Lees verder »
Elektrische rolgordijnen van De Luxe Gordijnen
Informatie
Deluxegordijnen

Project: Elektrische Rolgordijnen, Rico Verhoeven

Elektrische rolgordijnen & jaloezieen worden bediend door een afstandsbediening of wandschakelaar en kan gemakkelijk worden aangepast. Ze zijn erg populair omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn, er in vele stijlen en kleuren mogelijk zijn en zien in elk huis geweldig uit. Elektrische jaloezieën zijn ofwel verticaal of horizontaal, ze hebben geen lamellen, maar in plaats daarvan hebben horizontale stroken stof die zich uitstrekken over het raamkozijn, zoals gordijnen doen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk omhoog of omlaag worden gerold met slechts een paar klikken op uw afstandsbediening!

Lees verder »
interior design huis op maat gemaakte exclusieve gordijnen
Informatie
Deluxegordijnen

Ikea gordijnen of gordijnen op maat

Gordijnen veranderen de uitstraling van een kamer. Of ze nu effen of doorschijnend zijn, kort of lang, je kunt gordijnen zowat overal vinden. U vindt ze zelfs bij Ikea! Als u echter het meeste waar voor uw geld wilt – en wie wil dat niet? – raden wij u aan op maat gemaakte gordijnen te kopen bij een ervaren gordijnatelier.

Lees verder »
raamdeocratie trends van 2023 Verschillende gordijnstoffen
Informatie
Deluxegordijnen

De raamdecoratie trends van 2023

Wat worden de trends op het gebied van raamdecoratie in 2023? Welke stoffen en ontwerpen worden populair voor gordijnen en jaloezieën? Nou, ik ben blij dat je het vraagt. Hier is een lijst van de nieuwste en grootste trends in raambekleding en hoe je ze kunt gebruiken om je huis stijlvoller te maken:

Lees verder »

op maat gemaakte

Gordijnen

op maat gemaakte

Jaloeziëen

op maat gemaakte

Rolgordijnen

op maat gemaakte

Shutters