Gordijnen reiniging tips

Het is een feit: hoeveel u ook van uw gordijnen houdt, ze moeten worden schoongemaakt. En dat betekent dat je ze van de rails moet halen en in de wasmachine of droger moet stoppen.

Maar wat als je geen tijd hebt? Of geduld? Of energie? Geen nood, we hebben zes tips om uw gordijnen schoon te maken zonder ze van de rails te halen!

Gordijnen reinigen zonder ze eraf te halen

Een van de belangrijkste kandidaten voor een snelle schoonmaakbeurt zijn uw gordijnen. Ze kunnen vuil worden door dagelijks gebruik en u vergeet ze gemakkelijk totdat ze echt vuil zijn en u ze moet demonteren voor een grondige reiniging.

Om u te helpen, hebben we zes tips voor het schoonmaken van gordijnen zonder ze uit de rails te halen:

1. Gordijnen reinigen met de stofzuiger

Als u op zoek bent naar een snelle, eenvoudige manier om uw gordijnen op te frissen, kunt u overwegen een stofzuiger te gebruiken. De meest gebruikelijke aanpak is het gebruik van een stofzuiger met een hulpstuk dat speciaal is ontworpen om gordijnen schoon te maken. U kunt gordijnen ook schoonmaken met de stofzuigerslang.

Om deze methode toe te passen, begint u met het opzuigen van stof van de gordijnstof. Voeg vervolgens “stofzuigerluchtverfrisser” toe aan de lege zak of bus van uw stofzuiger om uw gordijnen langdurig fris te laten ruiken. De populaire snoerloze steelstofzuigers van tegenwoordig kunnen het stofzuigen iets gemakkelijker maken.

2. Gordijnen verfrissen door ze buiten te hangen

De natuurlijke techniek: het enige wat je nodig hebt is iets wat in Nederland in de herfst en winter vaak voorkomt: een dag met vorst of veel mist. Als je op zo’n dag je gordijnen buiten hangt, trekken de vieze luchtjes er vaak snel uit.

Deze methode werkt het beste als je net in je nieuwe huis woont en nog geen tijd hebt gehad om de gordijnen grondig schoon te maken. Het is ook handig als u uw gordijnen wilt opfrissen voordat u ze weer aan het raam hangt.

Kies indien mogelijk een dag waarop het enkele uren droog is nadat de regen is gestopt. Als het winderig of regenachtig is, zal deze techniek niet zo goed werken omdat er niet genoeg vocht in de lucht zit voor een effectieve ontgeuring. Als er veel vervuiling in uw omgeving is, werkt het misschien ook niet, maar probeer het toch! De geur van vervuiling kan vaak van stoffen worden verwijderd met deze techniek.

Het proces gaat als volgt: hang uw gordijnen buiten aan een lijn (u kunt touw of draad gebruiken) zodat ze zoveel mogelijk worden blootgesteld aan direct zonlicht en frisse lucht; als u een waslijn binnenshuis hebt, werkt dat ook! Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze weer ophangt.

3. Gordijnen reinigen door ze af te schudden

Naast de stofzuigtechniek kunt u ook een schudtechniek toepassen om zoveel mogelijk stof en vuil van uw gordijnen te verwijderen. Schudden van bovenaf is een van de meest effectieve manieren om het stof eruit te schudden en terug te brengen tot een hanteerbaar niveau. Wanneer u deze techniek toepast, zorg er dan voor dat u de gordijnen minstens twee keer schudt.

4. Gordijnen reinigen met stofpluizen

Pluisjes zijn een probleem dat het uiterlijk van uw gordijnen kan verpesten. Het maakt niet uit of je een mooie, dure stof hebt of een goedkope – pluisjes komen tevoorschijn en zijn er moeilijk uit te krijgen.

De beste manier om pluisjes op uw gordijnen aan te pakken is ze regelmatig te stofzuigen. Als dat niet genoeg is, kunt u ook een pluizenborstel gebruiken om hardnekkige pluisjes te verwijderen die er niet vanzelf afgaan. Maar als zelfs dit niet werkt, dan is het tijd voor wat ellebogenvet!

Als je deze klus alleen gaat klaren, raden we je aan om het met z’n tweeën te doen: de ene persoon stofzuigt terwijl de andere het gordijn strak trekt, zodat ze alle delen van het raam kunnen bereiken. Zo kun je de moeilijk bereikbare plekken aanpakken en zorg je ervoor dat er geen stofhazen onder je lakens uitgroeien tot grote monsters!

5. Gordijnen reinigen door te stomen

Als uw gordijnen vlekken of onaangename geuren hebben, kan stomen helpen. Deze techniek werkt het beste als je dikke gordijnen hebt en gordijnen van een natuurlijke stof. Er zijn mini-stoomapparaten te koop waarmee je het werk met deze techniek relatief eenvoudig kunt doen.

De eerste stap is het wassen van je gordijn in de wasmachine. Vervolgens stopt u het ongeveer 20 minuten in de droger op middelhoog vuur. Haal het er dan uit en laat het volledig aan de lucht drogen voordat u het stoomapparaat gebruikt om eventuele geurtjes of vlekken uit het gordijn te verwijderen.

De tweede stap is om het stoomapparaat te gebruiken door het op ongeveer 6 centimeter afstand van uw gordijn te plaatsen en het 30 minuten te laten zitten tot alle vlekken zijn verwijderd. Zorg ervoor dat u dit apparaat niet te dichtbij laat zitten, want door de hoge temperatuur kan het uw gordijn beschadigen als het te lang aanstaat!

Om te voorkomen dat er in de toekomst weer vlekken ontstaan (zoals door gemorst voedsel), kunt u uw gordijnen eens per maand wassen met een mild wasmiddel.

6. Je gordijnen schoon houden tijdens de schoonmaak

Als bonustip raden we je ook aan voorzichtig te zijn met het schoonmaken van je ramen. Vaak worden gordijnen vies op het moment dat je je ramen schoonmaakt. Kleine vlekjes schieten van je raam naar je gordijn. Zorg er dus voor dat je je gordijnen niet vuil maakt bij het schoonmaken van je ramen. Hierdoor hoef je alle bovenstaande technieken minder vaak uit te voeren!

We hopen dat deze tips je helpen om je gordijnen er jarenlang mooi uit te laten zien! Heb jij gordijnen op maat nodig of een middel om ze schoon te maken? Bij De Luxe Gordijnen helpen we je graag verder om je  voorzien van tips en je droomgordijnen.

Witte Shutters raamdecoratie
Tips
Deluxegordijnen

6 Raamdecoratie ideeën

Ben je op zoek naar het perfecte gordijn om je huis te stylen? Maak je geen zorgen! Wij zijn er om je te helpen. Het perfecte gordijn kan definitie toevoegen aan je kamers en de sfeer drastisch veranderen.

Lees verder »
Hoek inbetween gordijnen
Informatie
Deluxegordijnen

Gordijnen reiniging tips

Na een schoonmaak beurt wil je weer je gordijnen ophangen, maar je hebt er waarschijnlijk moeite mee. Het wave-gordijn is net wat moeilijker dan een gewoon gordijn, maar zeker goed te doen! We laten je zien waar de verschillende onderdelen voor zijn die je geleverd kreeg en hoe je het wave-gordijn goed onder de rails hangt.

Lees verder »
wave gordijnen te kiezen uit enkel plooi of dubbel plooi
Informatie
Deluxegordijnen

Gordijnen ophangen in wave

Na een schoonmaak beurt wil je weer je gordijnen ophangen, maar je hebt er waarschijnlijk moeite mee. Het wave-gordijn is net wat moeilijker dan een gewoon gordijn, maar zeker goed te doen! We laten je zien waar de verschillende onderdelen voor zijn die je geleverd kreeg en hoe je het wave-gordijn goed onder de rails hangt.

Lees verder »
Informatie
Deluxegordijnen

Plissegordijnen met magneestrip

Als u op zoek bent naar een raambekleding die uiterst eenvoudig te installeren is, dan zijn de plisségordijnen en magneetstrips perfect voor u. De jaloezieën kunnen heel gemakkelijk op het glas worden geplakt en passen daardoor perfect. Ze zijn uitermate geschikt voor kunststof kozijnen. Ook houten en aluminium kozijnen zijn geschikt om in het frame te klikken waarin de top down bottom up gordijnen zijn verwerkt.

Lees verder »

op maat gemaakte

Gordijnen

op maat gemaakte

Jaloeziëen

op maat gemaakte

Rolgordijnen

op maat gemaakte

Shutters